SZKOŁA PODSTAWOWA W ZIELENIU
im. gen. Tadeusza Kościuszki
 
     
 
W poniedziałek uczniowie klasy II i III podjęli kolejne wyzwanie kulinarne tj. pieczenie gofrów. Najpierw dzieci ubrały fartuszki, przygotowały wszystkie składniki oraz zapoznały się ze sposobem wykonania. Następnie z pomocą nauczycielek przygotowali ciasto. Sporządzenie go było doskonałą okazją do utrwalenia takich pojęć matematycznych jak: pół kilograma, ćwierć kilograma, litr, dekagram. Była to również lekcja zapoznania się z takimi urządzeniami elektrycznymi jak mikser, gofrownica. Dużą frajdę sprawiło dzieciom dekorowanie gofrów według własnej inwencji twórczej. Kładli na nie bitą śmietanę, owoce, cukier puder i dżem. Największą przyjemność dała dzieciom wspólna degustacja gofrów na szkolnej stołówce.
Mirosława Ruta
Beata Grykałowska